ПРОИЗВОДСТВО

Как да избираме CAM система?

 

NX logoИзборът на CAМ система е отговорна задача, много често подценявана и свеждан единствено до избора на най-евтиното решение, което обикновено в последствие се оказва далеч от нужното и желаното. Множеството CAM предложения от нисък и среден клас примамват с техните достъпни цени, но в голямото болшинство след тяхното закупуване потребителят установява, че е платил точно толкова, колкото получава.

За да изпълнява производствените си задачи, той разбира че ще трябва да плаща още и още за допълващи модули, пост процесори, симулационни модели и други липсващи приложения.  

Често пъти, поради материална заинтересованост и чисто търговски съображения, доставчиците на CAM решения са склонни да премълчават недостатъците на предлаганите от тях продукти, и да обещават възможности, далеч извън технологичният им обхват.

Примерите са много и за съжаление цената плаща винаги потребителя. Като типичен пример, често доставчикът обещава машинна симулация на механичната обработка, премълчавайки факта, че в предлаганият от него CAM продукт тя се извършва на съвсем илюстративно ниво, от вътрешният CL (cutter location) файл с генерираната траектория на инструмента, вместо с NC кода, генериран от постпроцесора  за съответния CNC контролер. 

С цел да улесним компаниите от оценката и избора на подходящо CAM решение, връзката по-долу дава една методика за оценка на алтернативните предложения, въз основата на съпоставка на 50 ключови параметри на CAM решението спрямо предлаганата за него цена. 

Заредете таблицата за оценка на CAM продуктите от тази връзка ...

Примерна формула за крайна оценка след попълване на долната таблица: Обща оценка (брой точки) умножена х 1000 и разделена на сумата от предлаганата цената на CAM продуктa + цената на неговото обновяване за 1 година дава относителния коефициент на ефективност на инвестицията.

Например 100 точки x 1000 = 100,000 / делено на примерна цена 80,000 EUR дава коефициент на инвестиция 1,25.

По-високите числа означават по-добра инвестиция в CAM! 

 

Историята...

Вече 20 години СпейсКАД доставя първокласни CAD/CAM/CAE решения и инженерни услуги за разработка и производство на продукти с висока добавена стойност.

С решения от SIEMENS PLM Software, ние предлагаме технологиите на Industry 4.0, позволяващи на нашите потребители да иновират по-бързо, да произвеждат по-ефективно, да печелят повече!

Партньори

siemens.png
quinx.jpg
3d_systems.png
images.jpg
industryinfo_logo_b_o.gif

Контакти

6100 Казанлък, България
ул. Стара река 2
Дом на културата "Арсенал", ет.3, офис 310
Тел.: 02 90 33 999
          0431 63568
e-mail: spacecad@david.bg

 

© 2015 SpaceCAD