NX 12 CAM - Новото ...

NX 12 за производство въвежда мощни нови фунции за повишаване на ефективността на производството и разширяване на бизнеса ви чрез разширени възможности за роботизирана механична обработка, производство на матрици и сложни механични детайли. Новите функции за адитивно производство ви помагат да проектирате и произвеждате продукти с 3D печат, които просто са били невъзможни за производство с предишните технологии. (Новите функции в NX 12 за проектиране вижте тук...)

 

 

Роботика за производство на детайли.

Автоматизира производството на детайли чрез програмиране на роботи за CNC механична обработка и операции за обслужване на машините в цеха. В предишната версия на NX бяха въведени нови възможности за роботизирана машинна обработка. Използвайки NX CAM, можете да програмирате роботи, за да извършвате прецизни задачи от типа машинна обработка, включително подрязване, изстъргване, шлайфане и полиране. Роботизираната обработка в NX CAM 12 е подобрена значително от технологията за виртуално обучение, която позволява на потребителя лесно да програмира робот за изпълнение на задачи за механична обработка или обслужване на CNC машините – вкл. зареждане/сваляне на детайли, смяна на инструменти, позициониране и преместване и други. Като комбинира NX CAM с вграден Virtual Kernel NC Controller (VNCK) от контролера Siemens Sinumerik 840D SL, можете да постигнете ново ниво на точност и пълнота при използване на 3D симулации за валидиране на движенията на роботите. С новите възможности за програмиране на роботи в NX CAM можете да програмирате роботи за извършване на CNC машинни операции и операции за избор на място с помощта на една система, което ви позволява да автоматизирате по-нататък процеса на производство на детайли.

 

 

Адаптивното фрезоване при механична обработка на детайли за матрици.

Адаптивното фрезоване е нова стратегия за рязане с висока скорост, която може да намали времето за цикъла с до 60%. Този интелигентен метод на грубо обработване позволява дълбоки разрязвания и постоянно натоварване на инструментите. Въпреки че е идеален за рязане на твърди материали като металите за производство на инструментална екипировка, адаптивно фрезоване може да се използва за високо скоростно рязане и на други метали, включително и при производство на алуминиеви детайли. Тази нова иновативна стратегия за рязане поддържа постоянна дебелина на стружката чрез динамично регулиране на параметрите на обработката, включително стъпката и скоростта на подаване. Чрез поддържане на постоянна дебелина на стружката по време на цялата операция, силата на рязане може да бъде значително намалена. Това ви дава предимство пред конвенционалното фрезоване, където можете да използвате само малка част от режещата част на инструмента. С адаптивно фрезоване можете да използвате високоскоростна обработка, като същевременно намалите производствените разходи като удължите живота на режещия инструмент.

 

 

Подобрени финишни стратегии.

Подобрените финишни стратегии в NX CAM 12 допълнително подобряват качеството на обработваната повърхност. Сега може да бъде постигнато гладко застъпване на пасовете в цялата обработвана област, независимо от нейния наклон .Също така, интелигентните инструментални пътища сега могат да разпознават малките кухини в обработваните повърхности и да преминават над тях, което подобрява условията на рязане и минимизира операциите при подготовката на детайла. NX CAM v.12 има усъвършенствани възможности за създаване на инструментални пътища с гладки ходове на рязане. NX 12 ви дава още по-голям контрол за да прилагате движения за гладко подхождане, изтегляне и прехвърляне на инструмента по време на процеса на механична обработка. Тези оптимизирани инструментални пътища могат значително да намалят износването на машините, което увеличава времето за работа на оборудването и намалява производствените разходи.

 

 Резултат с изображение за nx 12 cam machine line planer

 

Комплексна обработка на детайли върху линии от машини.

NX Machining Line Planner е софтуер за техническа подготовка на производство на комплексни детайли, произвеждани чрез множество паралелни или последователни обработващи операции. NX Machining Line Planner, комбиниран с NX CAM, позволява разпределяне, балансиране, програмиране и симулация на множество настройки и машини за комплексна механична обработка на детайли. Това интегрирано решение позволява двупосочно управление на промените между програмирането и планирането на линиите за механична обработка. Чрез използването на цифрова двойка за симулация и оптимизация на механичната обработка, производителите на автомобили и машини могат да намалят времето и да увеличат производителността. За програмиране на многофункционални машини, проследяването на състоянието на обработвания детайл в процеса е критична способност. Безпроблемното прехвърляне на обработвания детайл (IPW) между фрезоване, пробиване и струговане ви позволява да установите възможни сблъсъци между по време на работа и държачите на инструменти. С тези нови възможности можете бързо да създавате оптимизирани и сигурни инструментални пътища, за да се възползвате максимално от най-новите струго-фрезови машини.

 

 

Механична обработка на сложни детайли.

Пет осевите операции в NX Ви позволяват да произвеждате точно сложни детайли с по-малко операции и настройки – за намаляване на разходите и времето за доставка. NX CAM v.12 въвежда нови разширени възможности, които рационализират NC програмирането за създаване на ефективни много осеви инструментални пътища. Новите функции на Tube Filling драстично опростяват програмирането за обработка на кухини и тесни отвори, включително на такива в двигателни блокове, турбини и други машини. Програмирането на тези функции чрез конвенционални методи отнема много време и често е съпроводено с грешки, водещи до загуба на машинно време и брак. Tube Milling опростява процеса на NC програмиране и позволява да извлечете максимума при 5-ос фрезоване чрез високо скоростно рязане без грешки, за съкращаване времето за обработка и подобряване на качеството на повърхността.

 

Резултат с изображение за NX Feature2Cost

 

Автоматично изчисляване себестойност на формообразуващ инструмент.

В NX 12, производителите на инструменти вече могат автоматично и точно да определят разходите за инструменти, като използват NX Feature2Cost  - нов, интегриран инструмент за изчисляване на себестойност. Нов цифрови процес - от проектирането на детайлите,  до оценката на разходите за инструменти може да замести време отнемащите ръчно изпълнявани задачи.  Това дава на производителите на инструменти уникално предимство в тази силно конкурентна индустрия. NX Feature2Cost автоматично идентифицира геометричните форми на шприцовани или щамповани детайли, използвайки способността на NX да разпознава фичъри като подрязвания, резби и закръгления.  Пълният набор от разпознати геометричните форми, заедно с параметрите им се прехвърлят безпроблемно в модула за управление на продуктовата себестойност на Teamcenter. След като получи допълнителна информация за производствената площадка, материалите и машините, системата може точно да изчисли разходите за инструментална екипировка.

 

 

NX за адитивно производство - 3D печат на метални детайли в прахово легло.

3D принтерите с прахово легло остават най-популярната опция за отпечатване на метални части, и сега NX предлага интегрирана връзка с тези принтери. NX 12 позволява автоматично създаване на различни поддържащи детайла структури с новият NX AM Fixed Plane Basic модул. Този нов модул, който е предоставен от  Materialise, предлага функции за създаване на опорни структури, както и за оптимално подреждане на детайлите върху изграждащата плоча, както и работна рамка за изграждане на пост-процесор за 3 принтери с прахово легло. С NX 12 можете да настройвате, свързвате, и печатате в една система, в непрекъсната цифрова верига от дизайна - до 3D печата.

 

 

 

NX за адитивно производство - Поддръжка на HP Multi Jet Fusion.

Пейзажът за печат на пластмаси се променя, тъй като в тази индустрия се вливат нови производители. Едно вълнуващо допълнение към хардуерния пейзаж е HP с технологията Multi Jet Fusion. NX 12 има нов модул, сертифициран от HP и оборудван с функции, който позволява на клиентите да проектират, оптимизират, симулират, печатат и следят процеси в 3D принтерите на HP от серията Multi Jet Fusion. Потребителите на NX могат да зареждат и оптимизират 3D печата на триизмерни модели, и да изпращат заданието към 3D принтерите в единна NX среда с минимален брой стъпки. Когато новите 3D принтери на HP вече използват силата на Siemens NX, печатането на пластмасови части е по-лесно, по-бързо и по-точно от всякога.

 

 

NX CMM 12 - програмиране за метрологично измерване. 

NX CMM Inspection Programming позволява програмиране на CMM машини , както и визуализация и анализ на измервателните данни в графичната среда на NX. Новите функции позволяват да се импортират инспекционни програми DMIS в NX, за да се създадат настройки за проверка и да се генерират програми за докосване на допир с минимален контакт. Това дава възможност на потребителите на Robcad CMM лесен преход към NX CMM, Сега можете да използвате NX CMM Inspection Programming, за да анализирате данните от измерванията, получени от лазерни или бели светлинни скенери. 


Историята...

Вече 20 години СпейсКАД доставя първокласни CAD/CAM/CAE решения и инженерни услуги за разработка и производство на продукти с висока добавена стойност.

С решения от SIEMENS PLM Software, ние предлагаме технологиите на Industry 4.0, позволяващи на нашите потребители да иновират по-бързо, да произвеждат по-ефективно, да печелят повече!

Партньори

siemens.png
quinx.jpg
3d_systems.png
images.jpg
industryinfo_logo_b_o.gif

Контакти

6100 Казанлък, България
ул. Стара река 2
Дом на културата "Арсенал", ет.3, офис 310
Тел.: 02 90 33 999
          0431 63568
e-mail: spacecad@david.bg

 

© 2015 SpaceCAD