• +359 2 90 33 999
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

CAM/Техническа подготовка

NX CAM за производство на матрици

Повечето производители на матрици разчитат на триосeви машини за по-голямата част от техните механични обработки. 5-осевите машини не се считат за достатъчно здрави, за да обработват твърдите метали, използвани във формо-oбразуващите. Нещо повече, 5-осевите обработки са по-трудни за научаване и програмиране. Тези предизвикателства ограничават използването на 5-осеви обработки при по-сложни детайли, често срещани в аеро-космически продукти, които не могат да бъдат обработени само по три оси. 
 
moldtoolЗначителните функционални възможности на SIEMENS NX CAM предлагат по-лесно от всякога преминаване от 3 към 5 осево програмиране „в движение“, позволяващо по-добро използване на 5 осевите машини и от производителите на матрици:
 
 3 + 2 осеви обработки
 

Поради сложността на програмиране на 5-осови обработка, някои производители използват по-проста, по-гъвкава алтернатива 3 + 2 осова обработка. Тук зоната за обработка е разделена на подзони и всяка една е изработена с различен инструмент, с фиксирана ос (виж фигура 1).

Оста на инструмента се променя, когато инструментът не е в режим на рязане и след това остава фиксирана, докато инструментът изрязва материала в дадена зона. 3 + 2 осовата обработка е стандартна за NX CAM, в които операциите за обработка на повърхности поддържат локална обработка в зона с граници и позволяват ползване на инструмент с ос различна от Z оста на координатна система. С проверка за колизии на държача, тези 3 + 2 операции за машинна обработка използват възможно най-късият инструмент, който моментното направление на оста позволява. Областите, които не могат да бъдат обработени, са маркирани с граничен контур, създаден автоматично.

0512 MMT Siemens 3to5 Image2 300dpi

Фигура 1

 
Това позволява на потребителите да ги локализират и да добавят обработка на тези неизрязани зони със  същия инструмент, но с различна ос. Макар, че 3 + 2 осовата обработка осигурява по-добра кинематична стабилност по време на рязане, тя има някои недостатъци. Стратегията на „разделяй и владей“- програмиране изисква създаване на граници. Също така, в преходните зони между региони с различни ос инструмента остават следи върху повърхността, които изискват полиране на ръка.
 
Традиционни 5-осови обработки в NX CAM
Едновременната 5-осова обработка изисква добре конструирани водещи повърхности, които трудно се намират в компонентите на матрицата/поансона. NX, като модерен CAM софтуер предлага процесор, който използва „streamline“ техника, която повишава гладкостта и непрекъснатостта на повърхностите, които се обработват. Този тип процесор позволява управление на оста на инструмента на базата на водещите повърхности, определени от водещи криви, независими от повърхностите които се обработват. Това води до по-гладка, по-точно траектория и направление на оста на инструмента.

 

NX CAM - 5-осово програмиране за „3-осeви“ програмисти

NX CAM предлага нови софтуерни асистенти, които подпомагат програмистите в прилагането на техники за много-осево CNC програмиране - директно от традиционни операции с фиксирана ос. Например, при 5-осовият  CAM процесор със стратегията „ватерлиния“ входните данни са подобни на тези при 3-осово програмиране. Получената траектория също прилича на триосна траектория, с изключение на променливата ос на инструмента (виж фиг. 2).

 

0512 MMT Siemens 3to5 Image3 300dpi

 Фигура 2

Остта на инструмента се накланя автоматично - предпазвайки стените, което позволява използването на по-къси инструменти. Тази операция поддържа изключително прецизен толеранс и дълбочина на рязане, които са често срещани при механична обработка на инструментална екипировка. NX CAM (фигура 3) разширява тази концепция за всички довършителни триосови операции. В допълнение към познати на потребителя триосни инструментални пътища са предвидени няколко прости, лесни за разбиране допълнителни параметри, които контролират наклона и гладкостта на траекторията при наклон на инструмента.

 

 SIEMENS 3

Фигура 3

Инструменталния път прилича на традиционния при фиксирани оси. При изграждане на инструменталния път процесора постоянно проверява напред за колизии. Когато не се идентифицират колизии се генерира 3-осова траектория. Когато се предвижда потенциален сблъсък, оста на инструмента постепенно се накланя встрани от зоната на сблъсък, в резултат се получава 5-осова траектория. 

Обобщение

Последните софтуерни разработки в NX CAM подпомагат конверсията от 3-осово и 3 + 2 осево позициониране към едновременни 5-осови машинни обработки да стане достъпна за NC програмистите. Въпреки че някоя от тези техники може да изисква допълнително време за програмиране, ползите от намалената механична обработка, време за настройка и намаляване на ръчното полиране надвишават разходите за това.


Нови блог публикации

Контакти

6100 Казанлък, БЪЛГАРИЯ
ул. "Стара река" 2,
Дом на културата "Арсенал", етаж 3, офис 310
Тел.: +359 2 90 33 999, +359 431 6 35 68
e-mail: [email protected]

SpaceCAD

История

Повече от 20 години СпейсКАД доставя първокласни CAD/CAM/CAE решения и инженерни услуги за разработка и производство на продукти с висока добавена стойност.

С решения от SIEMENS PLM Software, ние предлагаме технологиите на Industry 4.0, позволяващи на нашите потребители да иновират по-бързо, да произвеждат по-ефективно, да печелят повече!

Партньори

siemens.png
3d_systems.png
quinx.png
zuken.png
ZOLLER
ESI ProCAST
MOLDEX 3D
FAUSER AG
Industry Info

Контакти

6100 Казанлък, БЪЛГАРИЯ
ул. "Стара река" 2,
Дом на културата "Арсенал",
етаж 3, офис 310
Тел.: +359 2 90 33 999, +359 431 6 35 68
e-mail: [email protected]

SpaceCAD
Copyright © 2020 SpaceCAD. A DAVID Holding Company. All rights reserved.