• +359 2 90 33 999
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Блог

Siemens навършва 175 години!

Основана като дворна работилница в Берлин на 1 октомври 1847 г., към днешна дата от 1847 г. в Siemens насам работят около четири милиона души по света. Siemens e настоящ световен лидер на пазара в автоматизацията, електрификацията, дигитализацията и транспорта. 

На 12 октомври 1847 г. Сименс започва работа като малка фабрична работилница с десет служители, произвеждащи телеграфни стрелки, в двор, скрит зад сграда на Schoeneberger Strasse в Берлин. Сега, 175 години по-късно, Siemens има повече от 300 000 служители по целия свят и с около 62 милиарда евро годишни приходи е един от най-големите технологични центрове в света.

im2016100017co 300dpiНа 1 октомври 1847 г., 11 дни преди началото на дейността, Вернер фон Сименс и прецизният механик Йохан Георг Халске завършват официалното основаване на компанията. Днес, 12 октомври 2022 г., Siemens отбелязва своя 175-ти рожден ден с празнично събитие във фабриката Schaltwerk в района Siemensstadt в Берлин. Германският федерален канцлер Олаф Шолц, заедно с многобройни гости от сферата на политиката, бизнеса и академичните среди ще се присъединят към юбилейното събитие.

Първият продукт на бъдещата глобална компания: Телеграф със стрелка.

„Siemens постави основите на индустриалната епоха преди 175 години“, каза федералният канцлер Олаф Шолц. „С днешните си иновации Siemens също така помага за задвижването на дигиталната и екологична двойна трансформация. Бих искал да поднеса своите искрени поздравления за 175 години в който Siemens електрифицира, движи, свързва и преоткрива света отново и отново. Накратко, 175 години успех, постигнат от Siemens, произведен в Германия!“

„Siemens продължава да се преоткрива – за да предвиди новите технологии и тенденции, за да остане актуален за нашите клиенти през следващите десетилетия“, каза Роланд Буш, президент и главен изпълнителен директор на Siemens. „Искаме да продължим да играем водеща роля в подпомагането на клиентите и общностите да се справят с най-големите си предизвикателства сега и в бъдеще. На нашия 175-ти рожден ден Siemens е готов за бъдещето и е изключително добре позициониран по отношение на стратегия, бизнес и технологии и е водещ, когато става въпрос за цифровизация и устойчивост.“

От основаването на Сименс компанията е не само работодател, но и дом за милиони хора и начин на живот за тях. Към днешна дата общо около четири милиона души по света са работили за компанията. Що се отнася до страните, Германия остава най-голямата бизнес локация на Siemens. През фискалната 2021 г. компанията е наела около 86 000 души и е генерирала приходи от над 11 милиарда евро в Германия. Само на германския пазар компанията е наела около 4000 души през фискалната 2021 г.

През последните 175 години Siemens направи индустриална и технологична история, трансформирайки ежедневието на хората по im2016100022co 300dpiсвета. Вернер фон Сименс постига едно от най-важните нововъведения през 1847 г., когато конструира стрелков телеграф, първият продукт на бъдещата глобална компания. Неговото изобретение направи възможно използването на електричество за предаване на съобщения много по-бързо и по-надеждно на големи разстояния. Подобен напредък бележи началото на глобалната свързаност. Още по-революционно е изобретяването на динамо машината от Вернер фон Сименс през 1866 г. Тази кутия с размерите на пишеща машина е първото устройство, способно да преобразува механичната енергия в електрическа енергия икономично и тази способност проправи пътя за ерата на електричеството.

Сименс обаче направи повече от просто поставяне на технологични етапи. Компанията изпревари времето си и по отношение на социалните въпроси. Например, компанията въвежда пенсионен фонд за служителите си през 1872 г. В Германия едва около 20 години по-късно сравнимите държавни обезщетения са залегнали в закон.

„Ние сме част от епохална промяна като най-скорошната, която светът преживя през 19-ти век“, каза Натали фон Сименс, потомък на основателя на компанията. „Поглеждайки 175 години назад, това беше началото на индустриалната революция, за чието начало помогна Вернер фон Сименс. Днес цифровизацията трансформира нашите общества толкова дълбоко, колкото индустриализацията и разпространението на електричеството направиха тогава. Опитът на Вернер остава много важен за нас и до днес. И компанията, която той основа, отново помага за оформянето и стимулирането на епохална промяна.“

Днес Siemens се фокусира върху сферите на индустрията, инфраструктурата, транспорта и здравеопазването – и е водеща технологична компания в цифровизацията. От 2008 г. Siemens е инвестирала 10 милиарда евро в софтуерни компании. През фискалната 2021 година Siemens похарчи около 5 милиарда евро за научноизследователска и развойна дейност, а изследователите на Siemens регистрираха около 4500 изобретения. Това са около 20 изобретения на работен ден. За да оформи дигиталната трансформация, Siemens обединява хардуер и софтуер, съчетавайки реалния и цифровия свят в оперативните технологии и информационните технологии. Тези възможности позволяват на клиентите и партньорите да увеличат своята производителност и конкурентоспособност и да ускорят иновациите.

Повече информация за историята на Siemens можете да намерите на:
www.siemens.com/175years-chronology


Последни новини

История

СпейсКАД доставя първокласни CAD/CAM/CAE решения и инженерни услуги за разработка и производство на продукти с висока добавена стойност от създаването си през 1996 г.

С решения от SIEMENS DIGITAL INDUSTRIES Software, ние предлагаме технологиите на Industry 4.0, позволяващи на нашите потребители да иновират по-бързо, да произвеждат по-ефективно, да печелят повече!

Партньори

siemens.png
3d_systems.png
Shining 3D
Kuka
quinx.png
FAUSER AG
ZOLLER
E-Plus-3D
Industry Info
ESI ProCAST
MOLDEX 3D
zuken.png

Контакти

6100 Казанлък, БЪЛГАРИЯ
ул. "Стара река" 2, етаж 3, офис 310
в Дом на културата "Арсенал"

Тел.: +359 2 90 33 999, +359 431 6 35 68
e-mail: [email protected]

SpaceCAD
Copyright © 2023 SpaceCAD. A DAVID Holding Company. All rights reserved.