• +359 2 90 33 999
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Блог

ВМЗ ЕАД Сопот дигитализира със Siemens Solid Edge CAD/CAM

b 3857c497de1bb4e73bf5fb8add3bf96e“Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД (ВМЗ) е най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България. Първата копка на създадената Държавна военна фабрика, сега ВМЗ ЕАД, е направена на 9 юни. 1936 г. Днес ВМЗ ЕАД произвежда широк кръг продукти за отбраната – безпилотни летателни апарати, боеприпаси, реактивни гранати, авиационни и противотанкови ракети, авиационни бомби, взриватели, запалки, пирозакъснители и други.

Зададохме нашите въпроси на Изп. Директор и член на съвета на директорите инж, Иван Стоенчев, на които той любезно отговори:

1. Защо избрахте Solid Edge спрямо други доставчици?

В процес на фирмена дигитализация на проектирането и производството, след отворен търг, в който взеха участие и конкурентни доставчици – SolidWorks, Autodesk и Pro/ENGINEER, ВМЗ ЕАД избра Siemens NX и Solid Edge

ис.jpgНие предпочетохме предложението на СпейсКАД ООД, което съдържаше хибридно решение със Siemens Solid Edge CAD и Siemens NX CAM, предвид най-доброто съотношение на функционалните възможности и предложената от Siemens цена. На следващ етап, ние разширихме използването на CAD/CAM продуктите на Siemens с доставка на голям брой нови Solid Edge CAD и CAM работни места. Важна за избора беше и високата професионална оценка както за Siemens, като индустриален лидер, така и за СпейсКАД ООД, в качеството му на доказан в машиностроенето CAD/CAM/CAE системен интегратор, с повече от 25 годишен опит – казва инж. Иван Стоенчев, Изпълнителен директор и член на СД на “ВМЗ ” ЕАД.

2. Колко лесно беше да научите Solid Edge?

Преди Siemens Solid Edge, инженерите във „ВМЗ“ ЕАД Сопот имаха опит с други софтуерни продукти, в най-голяма степен SOLIDWORKS и AutoCAD. Предвид това, преходът към Solid Edge бе свързан с преодоляване на съществуващи навици и стереотипи, наследени от предходните практики. Тук подходът за поетапно и едновременно с това фокусирано обучение от страна на СпейсКАД, доведе до позитивни резултати. В зависимост от персоналните им умения, инженерите на „ВМЗ“ ЕАД Сопот бяха разделени на групи, като за всяка отделна група бяха проведени различни по сложност и продължителност сесии за обучение със Solid Edge. По този начин стана възможно качествено обучение на много голям брой инженери в дружеството.

3. Какво правите със SE? Какви функции използвате? Какви функции планирате да използвате? Кои функции са от решаващо значение?

Във „ВМЗ“ ЕАД Сопот, Solid Edge се използва като основен инструмент за дигитално конструиране на крайни изделия за отбраната, както и за инструменти и приспособления за нуждите на производството. Основно използвани функции на Solid Edge са тези за 3D моделиране, за асемблиране и за изготвяне на техническа документация. Специално за техническата подготовка на производството с CNC машини се използва програмиране за фрезови операции, стругови и ерозийни обработки със Solid Edge CAM Pro. За тази цел има специално разработени постпроцесори за CNC машините в дружеството. Въведено е DNC управление на CNC машините, в процес на въвеждане е софтуер за събиране на машинни данни от производството (MDC). Наред с това, конструкторите използват Siemens FloEFD за флуидна симулация, включително модула за симулация при свръхзвукова скорост. Предстои проучване на възможностите на Solid Edge за адитивно проектиране на специфични детайли от електролитна мед за производство чрез 3D печат. От решаващо значение за работата на екипите във „ВМЗ“ ЕАД е пълната съвместимост на данните и файловете на Solid Edge и NX във всички звена на дружеството. Възможността за предаване на CAD данни от едно звено в друго без конвертиране пести време, избягва внасяне на грешки и ускорява цикъла проектиране - техническа подготовка - производство.

Izdelie PG 03 01 4. Какъв е процесът на създаване на продукт, от идеята до поставянето му на рафта/ в ръцете на клиента? Кой друг участва (партньори/ доставчици)? Колко време отнема?

Процесът за създаване на продукт във „ВМЗ“ ЕАД Сопот е може би един от най-сложните и отговорни процеси предвид естеството на произвежданите за отбраната продукти. В дружеството са внедрени и се използват редица съвременни средства от висок клас за прецизно прототипиране и виртуална симулация на поведението на изделията. Съществена част от процеса са изпитанията на физически прототипи в реални условия, за потвърждаване на продуктовите характеристики в реални условия, преди стартиране на серийното производство. Предвид спецификата на продукцията, всичко се изпълнява от екипите и в рамките за „ВМЗ“ ЕАД Сопот. Очаква се внедряването на Solid Edge и съпътстващите инструменти за дигитализация да съкратят цикъла идея – проектиране - производство средно с 15 - 20 %.

5. Как ефективният софтуер за проектиране ви помага да постигнете бизнес целите си?

Съкращаването на цикъла идея – проектиране – производство с 15-20 %, наред с премахването на типичните за конвенционалното проектиране грешки водят едновременно до две важни предимства в конкурентоспособността на „ВМЗ“ ЕАД Сопот на международните пазари – излизане преди конкурентите на пазара, и продукти с по-високо качество и по-ниска себестойност.

6. Кои обикновено са вашите клиенти? Предоставяте ли своя продукт/ услуга на глобален или местен пазар?

ВМЗ ЕАД Сопот е утвърден производител на специална продукция за отбраната, с широка мрежа клиенти в световен мащаб. Клиенти на ВМЗ ЕАД Сопот са основно задгранични организации, свързани с отбраната на съответната страна.

7. Какво можем да направим, за да помогнем?

Към настоящия момент, след щателно проучване на място, „ВМЗ“ ЕАД Сопот получава цялото експертно съдействие, от което има нужда!

8. Има ли обратна връзка, която бихте искали да предадете на екипа на Solid Edge?

Благодарение на индуктивността на Solid Edge, както и на проведеното профилирано обучение, съответстващо на конкретните ни нужди, можем с лекота да изпълняваме ежедневните ни задачи. Специални благодарности на екипите на Siemens Digital Industries Software и СпейсКАД ООД за отличното сътрудничество!

Повече за Siemens Solid Edge може да намерите на тази връзка ...


Последни новини

История

СпейсКАД доставя първокласни CAD/CAM/CAE решения и инженерни услуги за разработка и производство на продукти с висока добавена стойност от създаването си през 1996 г.

С решения от SIEMENS DIGITAL INDUSTRIES Software, ние предлагаме технологиите на Industry 4.0, позволяващи на нашите потребители да иновират по-бързо, да произвеждат по-ефективно, да печелят повече!

Партньори

siemens.png
3d_systems.png
Shining 3D
Kuka
quinx.png
FAUSER AG
ZOLLER
E-Plus-3D
Industry Info
ESI ProCAST
MOLDEX 3D
zuken.png

Контакти

6100 Казанлък, БЪЛГАРИЯ
ул. "Стара река" 2, етаж 3, офис 310
в Дом на културата "Арсенал"

Тел.: +359 2 90 33 999, +359 431 6 35 68
e-mail: [email protected]

SpaceCAD
Copyright © 2023 SpaceCAD. A DAVID Holding Company. All rights reserved.